Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Βιβλιοπαρουσίαση: Η εκδίκηση της Γαίας του James Lovelock

E-mail Εκτύπωση
Περιληπτική παρουσίαση του βιβλίου του James Lovelock «Η εκδίκηση της Γαίας», εκδ. Λιβάνης 2007.

lovelockΟ Τζέιμς Λάβλοκ είναι ο εισηγητής της θεωρίας της Γαίας.

Η θεωρία της Γαίας είναι πράγματι επιβλητική. Πρόκειται για την αντίληψη του Πλανήτη ως μιας ζωντανής οντότητας που αυτορυθμίζεται, έτσι ώστε να διατηρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ύπαρξη της ζωής.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η θέση του Λάβλοκ ότι εάν η Γαία ξεφύγει από την τωρινή κατάσταση ισορροπίας της, το σύστημα θα καταφέρει να ισορροπήσει ξανά μόνο σε ένα αρκετά υψηλότερο θερμοκρασιακό επίπεδο (αν ισορροπήσει καθόλου), όπου η ύπαρξη του ανθρώπινου είδους θα είναι αμφίβολη, πέρα από κάποιες περιοχές κοντά στους πόλους.

Αμφισβητήσιμη πάντως είναι η εμμονή του Λάβλοκ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, ως μέτρου έκτακτης ανάγκης για τη σωτηρία του πλανήτη. Στο κάτω κάτω, εάν ήταν να πάρουμε έκτακτα μέτρα "όπως σε καιρό πολέμου", θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα, αντί να στραφούμε στα πυρηνικά. Για παράδειγμα, δραστικές περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας, μαζικές επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ριζική αλλαγή πολλών ενεργοβόρων συνηθειών μας, όπως ας πούμε η υπερκατανάλωση κρέατος.

Επίσης είναι φανερό ότι συχνά παίρνει θέση αφ΄υψηλού, περίπου ως σύμβουλος μιας εθνικής κυβέρνησης σωτηρίας της Βρετανίας, ενώ αντίθετα κατακρίνει μέχρι συκοφαντίας το οικολογικό κίνημα βάσης. Από την άλλη, κάποιες παρατηρήσεις του για τις υπερβολές και τις απλουστεύσεις του πράσινου καταναλωτισμού είναι εύθετες.

Ένα βιβλίο που αφυπνίζει και προκαλεί συζητήσεις.

 

σχετικά άρθρα


Επισκεφτείτε τη Λέσχη Ανάγνωσης Οικολογικού Βιβλίου στο facebook