Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Παγκόσμια αμμοθύελλα προκαλούν τα 4Χ4!

E-mail Εκτύπωση
Οι αμμοθύελλες με προέλευση τη Σαχάρα έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα στα 50 τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή, απειλώντας τη δημόσια υγεία και καταστρέφοντας κοραλλιογενείς υφάλους χιλιάδες μίλια μακριά, σύμφωνα με ανακοίνωση σε Διεθνές Γεωγραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι στη Γλασκώβη. Και μια από τις κύριες αιτίες για αυτή την καταστροφική αλλαγή, είναι η αντικατάσταση της καμήλας με το 4Χ4, που έχει γίνει πλέον το προτιμώμενο όχημα για τη διάσχιση της ερήμου!

4x4Ο Andrew Goudie, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατηγόρησε την "κυριαρχία του Τογιότα" ως υπεύθυνη για την καταστροφή του λεπτού στρώματος από λειχήνες και πέτρες, το οποίο προστάτευε τεράστιες εκτάσεις της Σαχάρας από τους ανέμους στη διάρκεια αναρίθμητων αιώνων.

Η οδήγηση στους τέσσερις τροχούς, λέει ο καθηγητής, μαζί με την υπερβόσκηση και την αποδάσωση, είναι οι κύριες αιτίες του αυξανόμενου παγκόσμιου προβλήματος των αμμοθυελλών, το μέγεθος του οποίου είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι είχαμε συνειδητοποιήσει.

"Είμαι απολύτως σοβαρός, πρέπει να κοιτάξετε από τον αέρα και θα δείτε όλη την επιφάνεια της ερήμου χαραγμένη από ρόδες", πρόσθεσε. "Οι άνθρωποι κινούνται αδιακρίτως στην επιφάνεια σπάζοντάς την. Εάν ήταν στο χέρι μου θα τους απαγόρευα να οδηγούν εκτός δρόμου."

Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο σοβαρό ώστε εκτιμάται ότι 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνοι σκόνης μεταφέρονται από τον αέρα μακριά κάθε χρόνο. Οι θύελλες στη Σαχάρα μεταφέρουν σκόνη ψηλά στην ατμόσφαιρα και την αποθέτουν τόσο μακριά όσο η Γροιλανδία και οι ΗΠΑ.

Η Βρετανία βλέπει αυξανόμενα επίπεδα "κόκκινης βροχής", η οποία έρχεται κατευθείαν από τη Σαχάρα, ενώ πετώντας με αεροπλάνο πάνω από τις Άλπεις αυτό το καλοκαίρι ήταν δυνατό κάποιος να δει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της σκόνης στα βουνά.

Αν και οι αμμοθύελλες αποτελούνται κατά κύριο λόγο από σωματίδια χαλαζία, μικρότερα από τους κόκκους της άμμου, περιέχουν επίσης αλάτι και ποσότητες φυτοφαρμάκων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, όπως η της ασθένειας foot and mouth των αγελάδων.

Εκεί όπου πηγή της σκόνης ήταν ο ξερός πυθμένας κάποιας παλαιότερης αλμυρής λίμνης ή της θάλασσας, αλάτι που αποτίθεται από τις θύελλες μπορεί να καταστρέψει αγροτική γη, προκαλώντας περισσότερες ερήμους και περισσότερη άμμο.

africanduststormΗ μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.

Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του '60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα κοράλλια πνίγονται από ασφυξία

Αλλά οι συνέπειες φθάνουν πολύ μακρύτερα. Στην Καραϊβική, 3.000 μίλια μακριά, οι επιστήμονες έχουν άμεσα συσχετίσει το θάνατο των κοραλλιογενών υφάλων με πνιγμό από ασφυξία, λόγω της σκόνης που κλείνει τους πόρους τους!

Αφρικανική σκόνη βρέθηκε όμως και στην Γροιλανδία. Ενώ ο κατάλευκος πάγος αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, όταν καλύπτεται από στρώμα σκόνης είναι πιο σκοτεινός, με αποτέλεσμα να απορροφά ενέργεια και να λειώνει γρηγορότερα. Έτσι όμως επιταχύνεται η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών.

Ο καθηγητής Goudie είπε ότι είναι ακόμη αβέβαιο τι άλλα αποτελέσματα έχει η σκόνη στο κλίμα. Η σκόνη ταυτόχρονα αντανακλά τη θερμότητα πίσω στο διάστημα, όταν βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, και από την άλλη καλύπτει την Γη εμποδίζοντάς τη να εκπέμψει θερμότητα. Όταν πέφτει στη θάλασσα πολλαπλασιάζει το πλανκτόν, το οποίο απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και δροσίζει την επιφάνεια των ωκεανών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λιγότερα σύννεφα και λιγότερες βροχές - ένας φαύλος κύκλος ο οποίος κάνει το πρόβλημα της σκόνης χειρότερο.

- Μια τυπική ανεμοθύελλα έχουν εύρος 200 χιλιομέτρων και μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια.
- Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο.
- Η Φλόριντα δέχεται πάνω από το 50% της Αφρικανικής σκόνης που φτάνει στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων.
- Η Μαυριτανία, που είχε 2 αμμοθύελλες το χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, τώρα αντιμετωπίζει 80 κάθε χρόνο!

Ελεύθερη απόδοση από την ιστοσελίδα People and the Planet: http://www.peopleandplanet.net/