Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Οι χώρες της Ε.Ε. υπογράφουν το πρωτόκολλο του Κιότο

E-mail Εκτύπωση

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν την 4/3/02 στις Βρυξέλες σε συμφωνία για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η συμφωνία υιοθετήθηκε επίσημα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης (15 Μαρτίου). Ο στόχος της Ε.Ε είναι να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια πριν το τέλος Μαίου ώστε να τεθεί σε ισχύ πριν από την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τη αειφόρο ανάπτυξη που θα συνέλθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το Πρωτόκολλο προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 5% έως το 2012 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Τη χρονιά εκείνη Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέπεμψε το 1990 συνολικά στην ατμόσφαιρα 2,3 δισ. τόνους CO2, ενώ Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστάτησαν με 4,9 δισ. τόνους CO2. Η Ε.Ε αναλαμβάνει την ευθύνη να μειώσει τις εκπομπές επιβλαβών αερίων κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κατά την περίοδο 2008-2012.

Με την απόφασή της αυτή η Ε.Ε. αποκτά ρόλο πρωτοπόρου παγκοσμίως σε θέματα περιβάλλοντος. Αντίθετα η μόνη «υποχώρηση» που έκανε η κυβέρνηση Μπους, ήταν η πρόταση να πειστούν οι βιομηχανίες να μειώσουν την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα κατά βούληση. Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να υπογράψουν, θα πρέπει να υπογράψει ακόμη τουλάχιστον η Ιαπωνία και η Ρωσία πριν τα τέλη Μαίου, για να τεθεί το Πρωτόκολλο σε ισχύ παγκοσμίως.

Όσο για την Ελλάδα, που εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει πιάσει ακόμη τα όρια απαγόρευσης (λόγω χαμηλής εκβιομηχάνισης) αν και βαδίζει προς αυτά με ταχείς ρυθμούς, κυρίως λόγω της χρήσης λιγνίτη και της ανεπαρκούς πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας. Τα στοιχεία της Greenpeace πάντως εγγυώνται την πλήρη αποτυχία της Ελλάδας, καθώς η αισιόδοξη πρόβλεψη για το χρονικό ορίζοντα 2012, αναφέρει αύξηση της τάξης του 36%, ενώ η απαισιόδοξη κάνει λόγο για 55%.

Η θέση της Γκρινπίς είναι ότι η αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα για την παραγωγή ενέργειας σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης αποτελούν τη μόνη εφικτή διέξοδο από την απειλή των κλιματικών αλλαγών.

 

σχετικά άρθρα