Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Τεχνητό κρέας: η λύση του μέλλοντος;

E-mail Εκτύπωση

Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες έχουν οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, καθώς η οικονομική ανάπτυξη χωρών όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης κάνει προβληματική την καλλιέργεια σιτηρών και σόγιας που προορίζονται για ζωοτροφές. Επίσης, πολλά και σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν από την εντατική εκτροφή ζώων καθώς και έντονοι ηθικοί προβληματισμοί σχετικά με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παραγωγικών ζώων. 67 δισεκατομμύρια ζώα θα θανατωθούν για τη διατροφή μας το έτος που διανύουμε, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια τις επόμενες δεκαετίες. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας παγκοσμίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες για την παραγωγή τεχνητού κρέατος (in vitro meat) ως πιθανό υποκατάστατο του κρέατος, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη μελλοντική χρήση του ως τροφή. Επιστήμονες στις ΗΠΑ, Σκανδιναβία και Ιαπωνία ήδη ασχολούνται με εργαστηριακές δοκιμές παραγωγής τεχνητού κρέατος. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται Ολλανδοί επιστήμονες από το  Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή χοιρινού κρέατος από το 2007.

Το τεχνητό κρέας είναι ένα ζωικό προϊόν που δεν αποτελεί όμως μέρος του σώματος ενός ζώου. Τα κύτταρα λαμβάνονται από ένα ζωντανό ζώο και δημιουργείται ιστός μυών στο εργαστήριο. Τα δορυφορικά αυτά κύτταρα, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζουν να αυξάνονται και παράγουν μύες έξω από το σώμα. Το τεχνητό κρέας δεν πρέπει να συγχύζεται με τα υποκατάστατα κρέατος που είναι χορτοφαγικά προϊόντα που παράγονται από φυτική πρωτεΐνη.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι εύλογο ότι η έρευνα θα προχωρήσει από τους χοίρους στις αγελάδες και στα πρόβατα δημιουργώντας από ένα μόνο κύτταρο την ίδια ποσότητα κρέατος που παράγεται από χιλιάδες ζώα. Θεωρείται ότι το θέμα της αποδοχής του καταναλωτικού κοινού θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ, δεδομένων των αναμφισβήτητων πλέον δυσμενών αποτελεσμάτων της εκτροφής ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Είναι πλέον αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για ένα πιο ανθρώπινο και βιώσιμο σύστημα τροφής για το μέλλον. Το ΠΑΔΟΖΩ πιστεύει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, παρόλα αυτά υποστηρίζει τις προσπάθειες παραγωγής τεχνητού κρέατος εφόσον δεν εμπεριέχουν το βασανισμό των ζώων και υπόσχονται να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρίς τα περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα που συνοδεύουν την εκτροφή ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, η περαιτέρω έρευνα θα παράγει μια εναλλακτική λύση για την καταναλωτική αγορά, σώζοντας ταυτοχρόνως τις ζωές αμέτρητων ζώων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Για πληροφορίες: Όλγα Κήκου