Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πλανήτης μας γίνεται όλο και θερμότερος. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της NASA, το 2005 ήταν το θερμότερο έτος πάνω στη Γη από τότε που υπάρχουν καταχωρημένες επιστημονικές μετρήσεις για τη θερμοκρασία του πλανήτη μας, δηλαδή για περισσότερο από έναν αιώνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 2005 ήταν περίπου εξ ίσου θερμό με το έως τώρα θερμότερο έτος 1998. Κύρια αιτία για την υψηλή μέση θερμοκρασία που μετρήθηκε πέρυσι ήταν μια αξιοσημείωτη αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής. Πράγματι, εάν αφαιρέσουμε από τη σύγκριση την περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, τότε το 2005 ήταν λιγότερο θερμό από το 1998.
Από την άλλη, αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά το 1998 είχε σημειωθεί το εντονότερο φαινόμενο Ελ Νίνιο του αιώνα, το οποίο από μόνο του τότε ανέβασε τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου. Τέτοιο φαινόμενο δεν υπήρξε εφέτος. Εάν, τώρα, όπως αναμένεται σύμφωνα με τους περιοδικούς κύκλους, το φαινόμενο Ελ Νίνιο εμφανιστεί ξανά το 2006 ή το αργότερο το 2007, τότε είναι πιθανόν σύντομα να σπάσει και το περσινό ρεκόρ θερμοκρασίας. (πηγή: ENS - 2/2)
Όμως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν αφορά μόνο τους τελευταίους αιώνες που υπάρχουν οι σχετικές μετρήσεις. Αντίθετα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι διαχρονικά ο πλανήτης μας γίνεται όλο και θερμότερος. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science (πηγή: Καθημερινή - 10/2) οι κάτοικοι του Βορείου Ημισφαιρίου ζουν την πλέον ζεστή περίοδο των τελευταίων 1.200 ετών.
Οι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Ηστ Άνγκλια αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται -ιδιαίτερα τα τελευταία 100 χρόνια- συνιστούν τη μεγαλύτερη κλιματική ανωμαλία από τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα τα τελευταία 100 χρόνια οι αλλαγές που έχουν επιτελεστεί είναι πιο αξιοσημείωτες σε σχέση με τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο, ή τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων, η οποία ολοκληρώθηκε το 1850.
(φωτ.: επάνω, παγετώνας στην Αλάσκα το 1928, κάτω, ο ίδιος παγετώνας το 2000)
Οι παγετώνες λιώνουν
Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν είναι να απορεί κανείς που νέες μελέτες δείχνουν ότι οι παγετώνες της Γροιλανδίας απελευθερώνουν διπλάσιο πάγο στον Ατλαντικό Ωκεανό σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Τα στοιχεία δημοσίευσαν επιστήμονες στο περιοδικό Science, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ταχύτερη από το αναμενόμενο άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Συγκεκριμένα, από το 1996 έως το 2006, η ποσότητα του νερού που χάθηκε από τους παγετώνες της Γροιλανδίας εκτοξεύθηκε από τα 90 κυβικά χιλιόμετρα στα 220 κυβικά χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι ένα κυβικό χιλιόμετρο είναι η ποσότητα νερού που καταναλώνει το Λος Άντζελες σε ένα χρόνο. Μεταξύ άλλων η έρευνα επισημαίνει ότι αν λιώσει εντελώς το στρώμα πάγου, που καλύπτει τη Γροιλανδία, η στάθμη των υδάτων διεθνώς θα μπορούσε να ανεβεί κατά επτά μέτρα. (Καθημερινή - 26/2).
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|