Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ

E-mail Εκτύπωση
(Henry David Thoreau, 12 Ιουλίου 1817 – 6 Μαίου1862)

Σπούδασε Φυσική Ιστορία , Μαθηματικά και Φιλοσοφία στο Χαρβαρντ. Δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο αυταρχικό εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής και παραιτήθηκε άμεσα από την θέση του δασκάλου αρνούμενος να ασκήσει βία στους μαθητές. Ιδρυσε μαζί με τον αδελφό του ενα πρωτοποριακό αντιαυταρχικό σχολείο όπου εισήγαγε τις εκδρομές στην φύση σαν στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το εγχείρημα διακόπηκε απότομα με τον θάνατο του αδελφού του το 1841.

thoreauΤο 1845-1846 πραγματοποίησε το "πείραμα" επιστροφής στην φύση στο οποίο αναφέρεται το βιβλίο του Ουώλντεν και με το οποίο θα ασχοληθούμε αναλυτικά παρακάτω.

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι Αμερικανοί συγγραφείς πήγαιναν στην Ευρώπη για να τελειοποηθούν, ο Θορώ έμεινε ριζωμένος στην Αμερική και αν και ταξίδεψε πολυ μέσα στην χώρα του, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην γενέτειρά του, το Κονκόρντ της Μασσαχουσέτης.

Σαν φιλόσοφος χαρακτήριζε τον εαυτό του οπαδό του υπερβατισμού αν και κατέληγε σε συμπεράσματα  εντελώς διάφορα από αυτά των Γερμανών ιδρυτών της σχολής όσον αφορά στην τροπό ζωής που προωθούσε. Επιδίωκε την ανακάλυψη και περιγραφή ενός οικονομικού συστήματος που δεν θα αποτελεί εμπόδιο στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου και αγανακτούσε με την εμμονή των συγχρόνων του στην απόκτηση πλούτου, διαφωνούσε όμως και με το σύστημα  συνεταιριστικής διαβίωσης, καθότι υπερατομιστής.

Εχθρός κάθε συμβιβασμού μεταπήδησε στον φιλοσοφικό αναρχισμό σε θεματα πολιτικής. Αρνήθηκε να πληρώσει φόρους σε μια πόλη που είχε υποστηρίξει τον Μεξικανικό Πόλεμο και φυλακίστηκε γι αυτό. Οταν τον επισκέφθηκε στην φυλακή ο επίσης υπερβατικός φιλόσοφος Εμερσον και  τον ρώτησε "Χενρυ, γιατί είσαι εδώ;" του απάντησε "Γουάλντο, εσύ γιατί δεν είσαι εδώ;" Στην "Πολιτική Ανυπακοή" που έγραψε μετα την αποφυλάκισή του αναφέρει: "Αν ο νόμος σου επιβάλλει να γίνεις όργανο αδικίας, αγνόησέ τον και θέσε σκοπό της ζωής σου να γίνεις τροχοπέδη αυτής της μηχανής".  Συνδέθηκε ακόμα με τον αγωνιστή ενάντια στην δουλεία Τζων Μπράουν τον οποίον και υπερασπίσθηκε δημόσια όταν συνελήφθη μετά απο μια απόπειρα απελευθέρωσης δούλων.

Επηρεάστηκε από τις ιδέες του Ρουσσώ για την φύση και τον φυσικό άνθρωπο. Οπως αναφέρει "η αληθινή τέχνη είναι η έκφραση της λατρείας μας προς την φύση".

Πέθανε απο φυματίωση

Εκτός από το Walden (1854) και την Public Disobedience (1849)  άλλο έργο του που εκδόθηκε εν ζωη ήταν το A Week on the Concord and Merrimac rivers (1849), ενώ μετά το θάνατό του κυκλοφορησαν τα Excursions (1863), The Maine Woods (1864), Cape Cod (1865) κ.α.