Λάβαμε από τον αναγνώστη μας κ. Γιάννη Κ. Δήμου και δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο. Η Οικολογική Επιθεώρηση διαφωνεί με αρκετές από τις απόψεις που παρουσιάζονται εδώ, εν τούτοις το άρθρο θίγει μια σειρά από ζητήματα που κατά καιρούς έχουν διχάσει το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα.
ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ;
Όλοι εμείς που αυτοαποκαλούμαστε «οικολόγοι» περηφανευόμαστε ότι πορευόμαστε κατά πως θέλει η φύση και όχι κόντρα της.
Το λέμε αυτό γιατί δεν ρίχνουμε φυτοφάρμακα και δεν ασχολούμαστε με το «σπόρ» που λέγεται κυνήγι.
Σωστά ως εδώ. Έτσι κάνει και η φύση. Η φύση όμως κάνει ΚΑΙ ΑΛΛΑ πράγματα:
1) Με σιδερένιο χέρι κρατά τον πληθυσμό των ειδών μέσα σε κάποια όρια. Μόλις ένας πληθυσμός πάει να αυξηθεί υπέρμετρα επεμβαίνει με πείνα, αρρώστειες, αρπακτικά και τον περιορίζει σκορπώντας ανείπωτη δυστυχία. Εμείς τι κάνουμε για τον ανθρώπινο υπερπληθυσμό; Χτυπάμε την καμπάνα του κινδύνου; Προτείνουμε μέτρα για την μείωση των γεννήσεων; Ο άνθρωπος με τη λογική που διαθέτει μπορεί να συγκρατήσει τον πληθυσμό χωρίς να σκορπίζει δυστυχία και, κυρίως, χωρίς να σκορπίζει δυστυχία επι δικαίων και αδίκων αδιακρίτως. Εάν εμείς διστάσουμε να πάρουμε μέτρα θα έρθει κάποια στιγμή κάποιος Αδόλφος, ή η ίδια η φύση, και θα δώσει λύση οδυνηρή και για τους Ινδούς που γεννάνε πολλά παιδιά και για τους Έλληνες που γεννάνε λίγα.
2) Βάζει ετικέτες πάνω στα άτομα που λένε «Εσύ έχεις γονίδια χρήσιμα για το είδος. Θα ζήσεις και θα αποκτήσεις απογόνους» ή «Εσύ έχεις γονίδια κακής ποιότητας και θα πεθάνεις ή δεν θα αποκτήσεις απογόνους». Εμείς τι κάνουμε; Προτείνουμε κάποια ΕΠΙΛΟΓΗ ή όσοι γεννηθούν όλοι είναι καλά καμωμένοι. Μήπως ξεχνάμε ότι ζούμε μέσα στη φύση και δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όριά της; Εάν δεν κάνουμε ΕΜΕΙΣ την επιλογή θα έρθει κάποια στιγμή ο Αδόλφος ή η ίδια η φύση και θα κάνουν την επιλογή με τα ΔΙΚΑ τους κριτήρια.
3) Κάνοντας η φύση την ΕΠΙΛΟΓΗ αλλάζει τα είδη και τα προσαρμόζει στις ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (Εξέλιξη). Οι συνθήκες γύρω μας έχουν αλλάξει. Πρίν 100.000 χρόνια είμασταν ένα πλάσμα με ένστικτα πιθήκου και ελάχιστη δύναμη. Δεν μπορούσαμε να καταστρέψουμε τον πλανήτη. Σήμερα είμαστε ένα πλάσμα με ένστικτα πιθήκου και τεράστια δύναμη. Αυτός ο συνδυασμός είναι θανάσιμος όσο και ο συνδυασμός βρέφος + περίστροφο. Είμαστε πίθηκοι αδίστακτοι στο να σκοτώνουμε, διψασμένοι για κυριαρχία, γεμάτοι ζήλια και θυμό, γεμάτοι αδιαφορία για τον πόνο του άλλου ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ! Κάποιοι επιστήμονες υποθέτουν ότι δεν έχουμε βρεί εξωγήινους γιατί μόλις φθάνουν στο δικό μας στάδιο ανάπτυξης αυτοκαταστρέφονται. Μου φαίνεται πολύ λογική η υπόθεση. Οι συνθήκες λοιπόν άλλαξαν. Οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε το ανθρώπινο είδος και να το κάνουμε ικανό να χειρίζεται την τεράστια δύναμη χωρίς κίνδυνο αυτοκαταστροφής. Εμείς οι οικολόγοι προτείνουμε τίποτα ή περιμένουμε τον, γνωστό, Αδόλφο να δώσει τη λύση; Από τη φύση μη περιμένετε διορθωτική επέμβαση σ' αυτή την περίπτωση. Ίσως η φύση αγαπά τους αφελείς αλλά όχι τους ΠΟΛΥ ΑΦΕΛΕΙΣ !
Όλοι εμείς που αυτοαποκαλούμαστε «οικολόγοι» περηφανευόμαστε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία πολύ καλύτερη από τη σημερινή και καλούμε τον κόσμο να μας ακολουθήσει. Οποιαδήποτε αγράμματη γιαγιούλα όμως μπορεί να μας κολλήσει στον τοίχο με την εξής ερώτηση:
«Για πείτε μου, εσείς που παριστάνετε τους σοφούς , σ' αυτή τη νέα κοινωνία
- θα υπάρχει ΧΡΗΜΑ;
- θα υπάρχει ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΓΗΣ;
- θα υπάρχει ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;
- θα υπάρχουν ΠΟΙΝΕΣ;
- θα υπάρχουν ΠΟΛΕΙΣ;
- θα υπάρχουν νόμιμες και παράνομες ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ;
- θα υπάρχει ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ;
- θα υπάρχουν ΚΡΑΤΗ;
- πώς θα εκλέγονται οι ηγέτες;
- πότε θα επιτρέπεται η χρήση ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ πηγών ενέργειας;
- ποιες εκτάσεις θα είναι για τον άνθρωπο και ποιες θα αφεθούν ανέγγιχτες για τα υπόλοιπα πλάσματα;
- πόσοι άνθρωποι θα κατοικούν στη Γή; (ή ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΗ ΓΗ;)
- σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται ο άνθρωπος να ΜΕΙΩΝΕΙ την βιοποικιλότητα;
- πώς θα αποφύγετε τον ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ;
- η βιοποικιλότητα είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ή ΕΡΓΑΛΕΙΟ για να επιτύχουμε την ανθρώπινη ευδαιμονία;
- εμείς που δεν έχουμε οικολογικές ευαισθησίες είμαστε φίλοι ή εχθροί σας;
Μόλις μας θέσουν αυτά τα ερωτήματα θα αντιμετωπίσουμε ΤΟ ΧΑΟΣ! Μέσα στο οικολογικό κίνημα υπάρχει ποικιλία απαντήσεων στα ερωτήματα αυτά. Δεν έχουν ανιχνευθεί πόσα ιδεολογικά ΡΕΥΜΑΤΑ υπάρχουν.
Κανείς δεν ξέρει ποιοι άλλοι ανήκουν στο ΙΔΙΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΡΕΥΜΑ με αυτόν. Δεν έχουν δοθεί ΟΝΟΜΑΤΑ στα ιδεολογικά ρεύματα. Όσα ρεύματα διαθέτουν κάποιο Μέσο Ενημέρωσης δεν είναι σίγουρο ότι θα πρόβαλλαν και τις απόψεις των άλλων.
Το επιχείρημα ότι «θα σχηματίσουμε εναλλακτικές κοινότητες και θα πειραματισθούμε σε απαντήσεις πάνω στα ερωτήματα αυτά» δεν με πείθει διότι:
- Σύμφωνα με τα γραπτά του φίλου Γιώργου Ροδαφηνού (www.grecovillage.blogspot.com/) υπάρχουν 15000 έως 20000 οικολογικές κοινότητες παγκοσμίως . Ερωτώ λοιπόν: Εχουν βρεί απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα και εάν «ναι» ποιες είναι αυτές. Εάν ΔΕΝ έχουν βρεί έως τώρα τις απαντήσεις έχουμε την άνεση χρόνου να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια;
- Εστω και ξεκινάμε σήμερα τέτοιες «κοινότητες διαλόγου» για να βρούμε τις απαντήσεις και έστω ότι σε δέκα χρόνια τις έχουμε βρεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μορφή της κοινωνίας καθορίζεται και από την τεχνολογία που διαθέτουμε. Φαντασθείτε μέσα στα δέκα αυτά χρόνια να ανακαλυφθεί ένας πανίσχυρος ορός αληθείας χωρίς παρενέργειες. Πόση αλλαγή θα επέφερε στην κοινωνία η κατάργηση του ψεύδους; Θα έπρεπε να σπαταλήσουμε άλλα δέκα χρόνια αναζητήσεων για νέες λύσεις στα νέα προβλήματα που θα εμφανιζόταν; Μάλλον αφελές ακούγεται. Αυτό που ακούγεται πιο ρεαλιστικό είναι μέσα από βραχυχρόνιες συζητήσεις να καθορίσουμε τι θέλουμε και ύστερα να προσπαθήσουμε να πάρουμε την εξουσία. Ύστερα θα έχουμε την άνεση βλέποντας σε πραγματικές συνθήκες (και όχι σε προσομοίωση) τα προβλήματα να τα λύνουμε. Άλλωστε και ο «μεγάλος ασθενής» (ο καπιταλισμός) δεν δοκιμάσθηκε πρώτα σε πειραματικές κοινότητες. Έσφαξε τους φεουδάρχες εν μια νυκτί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία γύρω στο 1789, πήρε την εξουσία και από τότε συνεχώς πειραματίζεται και αυτοβελτιώνεται.
Εάν εμείς δεν ξεκαθαρίσουμε ΤΩΡΑ τι θέλουμε θα είμαστε οι γραφικοί ονειροπόλοι που κανείς δεν δίνει σημασία.
Όποιος πράγματι ανησυχεί για το μέλλον του πλανήτη, οφείλει να καταθέσει το όραμα του.
Ο γράφων έχει κάνει το χρέος του και έχει καταθέσει ΓΡΑΠΤΩΣ τις απαντήσεις του στα ερωτήματα.
Η πείρα που έχω μου επιβάλλει να τις αποκαλύψω μόνο σε όποιον καταθέσει ΓΡΑΠΤΩΣ τις απαντήσεις του σε ΟΛΑ τα προηγούμενα ερωτήματα.
Δήμου Κ. Γιάννης
sci222 @hotmail.com
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|