Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Διατροφικές Συνήθειες των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Διατροφικές Συνήθειες των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Αποτελέσματα
Συσχετίσεις
Βιβλιογραφία
Όλες οι Σελίδες
Περίληψη: Το αντικείμενο ήταν η διερεύνηση των συνηθειών, σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και  η διαπίστωση των  διατροφικών λαθών. Το δείγμα ήταν 448 εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης, που επιλέχθηκαν τυχαία. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο 19 ερωτήσεων, πολλαπλής επιλογής. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν το πρωί, βούτυρο, τυρί, αυγά και αλλαντικά, πίνουν αρκετό νερό την ημέρα, δεν πίνουν οινοπνευματώδη με το φαγητό, προτιμούν το φαγητό στο σπίτι, δεν τρώνε τουρσιά, έτοιμες σαλάτες και «αλοιφές». Υψηλό το ποσοστό καπνιστών, λίγοι γυμνάζονται, ο καφές κυριαρχεί, τα βότανα και το μέλι είναι ξεχασμένα, - κυριαρχεί η άσπρη ζάχαρη. Ο χυμός φρούτων και λαχανικών και τα φρούτα δεν επιλέγονται σαν πρωινό, αγνοείται η αξία των ωμών και ανάλατων ξηρών και αποξηραμένων καρπών, μικρή η κατανάλωση φρούτων, λάθος ο χρόνος και ο συνδυασμός τους, τρώνε γλυκά και τηγανιτά, πίνουν οινοπνευματώδη, πίνουν νερό με το φαγητό, δεν τρώνε καθημερινά σαλάτα εποχής, δεν προτιμούν σκέτα φρούτα ή σαλάτα, συνδυάζουν λάθος κρέας και ψάρι.

Αλεξίου Ευστράτιος
δάσκαλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας σε παχύσαρκα άτομα στην Ευρώπη- πρώτες οι γυναίκες, δεύτεροι οι άνδρες και τρίτα τα παιδιά ηλικίας δέκα ετών, με αντίστοιχα ποσοστά παχυσαρκίας 25%, 25% και 30%- καθώς και η συσχέτιση της παχυσαρκίας με πλήθος ασθενειών, όπως : διαβήτη, καρκίνο, χολολιθίαση, οστεοαρθρίτιδα, υπέρταση κ.α., κρούει τρομακτικά τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία πολλών συνανθρώπων μας. (εφ. «Τα Νέα» 22-7-2003, σελ.13).

Αφορμή για την διεξαγωγή της έρευνάς μας ήταν η έντονη παιδική παχυσαρκία, και η διαπίστωση της κάκιστης διατροφής που κάνουν τα παιδιά και οι νέοι μας, στα διάφορα μοντέρνα ταχυφαγεία και όχι μόνο. Επειδή τα παιδιά και ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών, έχουν σαν πρότυπο την εν γένει συμπεριφορά του δασκάλου τους, (βλέπε : Φράγκος Χρ. «Ψυχοπαιδαγωγική», εκδ. Gutenberg, σελ.259, παρ. 2 και Καψάλης Αχ. «Παιδαγωγική Ψυχολογία», εκδ. Κυριακίδη, σελ.297, κεφ. 7.5.3 και σελ. 479, κεφ. 10.2), σκεφτήκαμε πως, διερευνώντας τις διατροφικές συνήθειες των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα έχουμε εντοπίσει έναν σπουδαίο παράγοντα επιρροής.

Η μεσογειακή διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από καρδιοπάθειες και καρκίνο. (Δ. Τριχόπουλος, New England journal of medicine. πηγή: health.in.gr, 2003). Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή δίαιτα, λόγω του ότι είναι συνολικά πλούσια σε φυτικές ίνες και σε φρούτα, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και μακροζωία, με μείωση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. (European Journal of Clinical Nutrition.56:715, 8ος/2002). Ο συσχετισμός μεταξύ διατροφής κατά την παιδική ηλικία και κινδύνου καρκίνου στην ενήλικη ζωή, έδειξε μια σαφή  προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. (Journal of Epidemiology 2003;57:218-225). Σε μερικά πολύ δημοφιλή φαγητά, όπως οι τηγανιτές πατάτες, τα τσιπς και άλλα σνακ που περιέχουν άμυλο και υποβάλλονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργείται μια χημική ουσία, η ακρυλαμίδη, η οποία σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων. (Food and Drug Administration). Βιολογικές μελέτες έδειξαν ότι άνδρες  που διατρέφονταν με περιορισμένο αριθμό θερμίδων, είχαν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και ψηλότερα επίπεδα της ορμόνης DHEAS. Οι άνδρες αυτοί είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. (Biomarkers of Caloric Rerstriction May Predict Longevity in Humans, Science 2002; 297:811,2 Αυγ.2002). Διατροφή  «δυτικού τύπου» που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας , πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένους υδρογονάνθρακες, γλυκίσματα και επεξεργασμένα κρέατα, αυξάνει κατά 16% τον κίνδυνο ανάπτυξης τύπου 2 Διαβήτη.(εφ. «Τα νέα» 21-2-02). Οι βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα εμφανίζονται νωρίς στην παιδική ηλικία όταν υπάρχει παχυσαρκία και αυτό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων στην ενήλικη ζωή. (British Medical Journal, BMJ 2001; 322:326, 10-2-2001). Γυναίκες με υγιή διατροφή έχουν 30% λιγότερη θνησιμότητα από τις άλλες. (Journal of the American Medical Association, JAMA 2000; 283 (16):2109-2115). Τα άτομα που ακολούθησαν διατροφή ελληνικού τύπου, παρουσίασαν 25% λιγότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, 33% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις  και 24% μείωση θανάτου από καρκίνο. Η μείωση του κινδύνου θανάτου προερχόταν από το σύνολο των συστατικών της ελληνικής διατροφής. ( The New England Journal of Medicine 2003;348:2599-2608, 26 Ιουνίου 2003).

Η μηχανικότητα, η μίμηση και η συνήθεια φαίνεται πως επιδρούν καταλυτικά στον τρόπο διατροφής του ενήλικα σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος παρ’όλο που γνωρίζει τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής, δεν βρίσκει τη δύναμη να αποκοπεί από το «κοπάδι».