Ο Charoen ήταν ένας έμπειρος ακτιβιστής. Δούλεψε με οργανώσεις όπως η Greenpeace στην επιτυχημένη μάχη κατά των σχεδιαζόμενων θερμοηλεκτρικών σταθμών στις περιοχές Bo Nok και Ban Krut. Έμεινε δε σταθερά αφωσιωμένος στους σκοπούς του, παρά τις αναρίθμητες απειλές εναντίον του και εναντίον της οικογένειάς του.
Η μάχη κατά της αρπαγής της γης ήταν η τελευταία στον αδιάκοπο αγώνα του να προστατεύσει το περιβάλλον του τόπου του. Η επιτυχής εκστρατεία να σταματήσουν τα σχέδια κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, στην οποία ηγήθηκε ο Charoen Wataksorn, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα οργάνωσης του αγώνα από τη βάση. Πρόκειται για την ιστορία μιας ολόκληρης κοινότητας που αντιστάθηκε στο γιγαντώδη βιομηχανικό προγραμματισμό, τη διαφθορά και τις κακές επενδύσεις. Ο αγώνας αυτός αποτελεί έμπνευση για όλο το περιβαλλοντικό κίνημα.
Η ακύρωση των δύο αυτών θερμοηλεκτρικών σταθμών, υπήρξε το σημείο καμπής στο ενεργειακό μέλλον της Ταϊλάνδης. Η Ταϊλάνδη θα εισήγαγε κάρβουνο από την Ινδονησία και την Αυσταλία, συμβάλλοντας στην παγκόσμια υπερθέρμανση και αυξάνοντας το ήδη τεράστιο χρέος της. Αντίθετα τώρα, η χώρα έχει εγχώριες εναλλακτικές επιλογές που κυμαίνονται από τη μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα μέχρι την ανάπτυξη πολλών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Charoen ηγήθηκε σε αυτό τον αγώνα, φρόντισε μάλιστα να στηθεί ένα φωτοβολταικό σύστημα στο τέμπλο της περιοχής όπου ζούσε.
Παγκοσμίως, αυτή η εκστρατεία είναι πιθανόν η πρώτη όπου δύο θερμοηλεκτρικά εργοστάσια δεν κατάφεραν να χτιστούν , ενώ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες τα είχαν ήδη ξεκινήσει. Δεν ήταν εύκολη νίκη! Οι υποστηρικτές του σχεδίου της Bo Nok ξόδεψαν εκατομμύρια στο «πράσινο» ξέπλυμα των σχεδίων τους, με παραπλαντηικές διαφημήσεις στα τοπικά μέσα για «Καθαρό Κάρβουνο». Έφεραν μάλιστα και τον αμερικανό πρέσβη να απειλήσει την ταϊλανδική κυβέρνηση με αποχώρηση κεφαλαίων, εάν ένα τέτοιο σημαντικό πρόγραμμα ακυρωνόταν.
Ο αγώνας αυτής της κοινότητας εναντίον του προγράμματος των γαιανθράκων έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, και προέτρεψε πολλές άλλες κοινότητες, όπως την κοινότητα Pulupandan στο Negros των Φιλιππίνων, να αντισταθούν νικηφόρα στη βρώμικη και λανθασμένη ενεργειακή ανάπτυξη. Έτσι, ο αγώνας συνεχίζεται, καθώς αυτοί που νίκησαν τις τοπικές τους μάχες, τώρα υποστηρίζουν άλλες μάχες.
Δυστυχώς η δολοφονία του Charoen δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Σχεδόν σε καθημερινή βάση πολλοί ακτιβιστές, μέλη κοινοτήτων, κυρίως από φτωχικά χωριά σε αναπτυσσόμενες χώρες, αντιμετωπίζουν τέτοιες απειλές από κατεστημένα συμφέροντα. Παρόμοιες περιπτώσεις συνήθως παραμένουν άγνωστες. Ο αγώνας του Charoen Wataksorn αντιπροσωπεύει λοιπόν και συμβολίζει όχι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ένα ολόκληρο, άγνωστο στους πολλούς, κοινοτικό κίνημα.
Ας κρατήσουμε στην καρδιά μας το κουράγιο του.
Επόμενο > |
---|