Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Με στόχο τις πόλεις χωρίς σκουπίδια

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Με στόχο τις πόλεις χωρίς σκουπίδια
Προτάσεις για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων
Όλες οι Σελίδες

Έξι τοποθεσίες, στην Κερατέα, το Κορωπί, το Γραμματικό, το Πολυδένδρι, τη Φυλή και τη Μάνδρα, χωροθετήθηκαν τελικά, παρά τις δυναμικές αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων, για τη δημιουργία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Αττικής και για την κατασκευή εργοστασίων ανακύκλωσης, με τροπολογία που κατατέθηκε από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στις αρχές Ιουνίου. Με την ίδια διάταξη ανοίγει ο δρόμος για "νέες" τεχνολογίες επεξεργασίας των σκουπιδιών, όπως η καύση.

garbageΜετά την ψήφιση της τροπολογίας θα ακολουθήσουν μελέτες από τις οποίες θα επιλεγούν οι τρεις θέσεις που θα δεχθούν ΧΥΤΑ, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα αξιοποιηθούν για τη διαχείριση των σκουπιδιών, τόσο των οικιακών όσο και των "μοντέρνων" όπως είναι τα αυτοκίνητα, τα ελαστικά, οι υπολογιστές, οι μπαταρίες, κ.λπ.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία θέλει να μας αποδείξει πόσο δυναμική είναι, κατηγόρησε από πάνω όσους αντιδρούν για υποκριτές, λέγοντας πως «δεν μας τιμά να μετακινούμε τον κάδο απορριμμάτων στην πόρτα του διπλανού μας». Προφανώς δεν χωροθετείται χωματερή στη γειτονιά της.

Πέρα όμως από αλαζονεία, υπάρχει επίσης και μια θεμελιώδης παράλειψη σε όλη την ασκούμενη πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος των σκουπιδιών: το μυστικό της λύσης δεν είναι να πολλαπλασιαστούν οι χώροι ταφής, αλλά να μειωθούν δραστικά τα σκουπίδια στην πηγή.


Η "μάχη των σκουπιδιών" στην Αττική δίνεται σε λάθος μέτωπο, επισήμαναν με κοινή τους ανακοίνωση η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace, τονίζοντας πως η άμεση και ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης και επαναχρησιμοποίησης της συσκευασίας, κομποστοποίησης, καθώς και ανάκτησης και ανακύκλωσης υλικών και προϊόντων είναι η μόνη οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

"Όταν είσαι ουραγός σε όλη την Ευρώπη, όταν δεν βλέπεις κάδο ανακύκλωσης στη γειτονιά σου, είναι λογικό να αναζητάς χωματερές, ΧΥΤΑ και οτιδήποτε άλλο για να ξεφορτωθείς το ζέον πρόβλημα των σκουπιδιών. Όταν επί χρόνια απουσιάζει ο ουσιαστικός σχεδιασμός για τη φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των σκουπιδιών και κυριαρχούν οι παράνομες χωματερές, είναι φυσιολογικό οι πολίτες να είναι καχύποπτοι και επιφυλακτικοί στις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Όταν κάποιες δημοτικές αρχές προτείνουν να πάνε τα σκουπίδια τους στην πόρτα του γείτονα αντί να ξεκινήσουν οι ίδιες προγράμματα ανακύκλωσης, τότε ο λαϊκισμός θριαμβεύει. Οι λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι απλές και εφικτές, η εφαρμογή τους όμως είναι δύσκολη αν δεν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας", επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

"Πριν κατασκευάσουμε και λειτουργήσουμε νέους ΧΥΤΑ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε στην πράξη ότι θα ελαχιστοποιήσουμε αυτά που προορίζονται για ταφή, ώστε να είναι ασήμαντες οι ποσότητες και η επικινδυνότητά τους. Το χαρτί, τα μέταλλα, τα πλαστικά, το γυαλί, τα ειδικά υλικά και τα οργανικά μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε, να τα επεξεργαστούμε και να τα αξιοποιήσουμε. Αν οργανώσουμε κάτι τέτοιο, τότε είναι σαφές ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο και συμφωνούμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και την ελληνική νομοθεσία που μας δεσμεύει πια να προωθήσουμε την ανακύκλωση. Αν όμως μιλάμε για ταφή της σημερινής ποσότητας αποβλήτων, με μικρή μόνο μείωση του όγκου τους, τότε ας το ξανασκεφτούμε, γιατί βρισκόμαστε σαφώς σε λάθος δρόμο", τόνισε ο Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.



 

σχετικά άρθρα