Το Κογκρέσο των ΗΠΑ υιοθέτησε νομοθεσία που συνδέει τη βοήθεια για το AIDS με την αποδοχή των Γενετικά Μεταλλαγμένων Οργανισμών (ΓΜΟ), τονίζεται στην έκθεση. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ προσέβαλαν ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) το ευρωπαϊκό μορατόριουμ για τους ΓΜΟ.
Σε επιστολή τους καθώς και στη σχετική έκθεση οι "Φίλοι της Γης" απαιτούν από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πείνα ως πολιτικό και εμπορικό εργαλείο προς όφελος των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.
"Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με την πείνα. Αφού προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα της USAID για την αντιμετώπιση του λιμού για να ξεφορτωθούν στη νότια αφρικανική ήπειρο ανεπιθύμητο μεταλλαγμένο καλαμπόκι, τώρα καταφεύγουν σε ακόμη πιο απαράδεκτες μεθόδους. Τα αφρικανικά έθνη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τι θα τρώνε οι λαοί τους. Είναι ανήθικο για τις ΗΠΑ να εκμεταλλεύονται το λιμό και την κρίση του AIDS με αυτόν τον τρόπο", τόνισε ο Νίμο Μπάσεϊ, διευθυντής της οργάνωσης "Δράση για τα Περιβαλλοντικά Δικαιώματα / Φίλοι της Γης - Νιγηρία".
Οι διενέξεις για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα ξεκίνησαν το 2000 και εντάθηκαν το 2002, όταν κατά τη διάρκεια επισιτιστικής κρίσης πολλές χώρες της νότιας αφρικανικής ηπείρου αρνήθηκαν να δεχθούν βοήθεια με μεταλλαγμένα τρόφιμα. Οι αφρικανικές χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια κατάσταση στην οποία ή θα δέχονταν τους ΓΜΟ ή πολλοί άνθρωποι θα πέθαιναν. Πολλές χώρες, όπως η Μοζαμβίκη και η Ζιμπάμπουε, αρνήθηκαν το γενετικά μεταλλαγμένο σιτάρι λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, το δέχθηκαν, όμως, αλεσμένο.
Μόνο η Ζάμπια αποφάσισε να απορρίψει το γενετικά μεταλλαγμένο σιτάρι τόσο με τη μορφή σπόρων όσο και με τη μορφή αλευριού, επικαλούμενη ανησυχίες για την υγεία. Πολλές αναφορές από τη Ζάμπια δείχνουν ότι έως τώρα η χώρα καταφέρνει να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση χωρίς τη μεταλλαγμένη επισιτιστική βοήθεια.
Η πρόσφατα κατατεθείσα αίτηση των ΗΠΑ κατά της Ε.Ε. ενώπιον του ΠΟΕ υπογραμμίζει μια νέα διένεξη. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το ευρωπαϊκό μορατόριουμ στους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς είναι η αιτία που οι Αφρικανοί απέρριψαν ως επισιτιστική βοήθεια τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, ισχυρισμό που απορρίπτει η Ε.Ε.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ένας νόμος σχετικά με τις δαπάνες για το AIDS, ο οποίος εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία στις 15 Μαΐου και προηγουμένως είχε περάσει από το Κογκρέσο, περιλαμβάνει μια τροποποίηση σχετικά με τους ΓΜΟ, η οποία συνδέει τη βοήθεια για το AIDS με την αποδοχή των ΓΜΟ.
Η έκθεση των "Φίλων της Γης" που φέρει τον τίτλο "Παίζοντας με την Πείνα" παρουσιάζει μια σύνοψη περιπτώσεων που σχετίζονται με την αποστολή ΓΜΟ ως επισιτιστικής βοήθειας σε τέσσερις ηπείρους από το 2000 έως σήμερα.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διένεξη για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επισιτιστικής κρίσης στη νότια αφρικανική ήπειρο θα μπορούσε να είχε προληφθεί από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Η.Ε. καθώς και από την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID). Και οι δύο υπηρεσίες γνώριζαν από το 2000 τα προβλήματα και τις αμφιβολίες σχετικά με την επισιτιστική βοήθεια και τους ΓΜΟ και θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να προσφέρουν μια γνήσια εναλλακτική λύση στις χώρες που είχαν ανάγκη βοήθειας. Με επιστολή της η οργάνωση κάλεσε και τις δύο υπηρεσίες να φροντίσουν να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.
(πηγή: anthropos.gr)
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|