Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Κοντά στο μέγιστο η τρύπα του όζοντος

E-mail Εκτύπωση

Κοντά στο μέγιστο βρίσκεται η τρύπα του όζοντος της στρατόσφαιρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του UNEP (Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του ΟΗΕ).

Οι 250 επιστήμονες από 37 χώρες, που ετοίμασαν την αναφορά, είναι μέλη της επιστημονικής ομάδας που ελέγχει την τήρηση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (1987) για τις ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, η στρατοσφαιρική ζώνη του όζοντος δείχνει σημάδια ανάρρωσης από τις επιδράσεις των χημικών εκπομπών, αλλά θα παραμείνει τρωτή και την επόμενη δεκαετία, ακόμη και αν οι χώρες συμμορφωθούν με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την προστασία της.

Συγκεκριμένα, η "τρύπα του όζοντοςτρύπα του όζοντος" πάνω από την Ανταρκτική κατά την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο την δεκαετία του '80 (φωτογραφία: τρύπα του όζοντος, πηγή: NASA).

Αυτό δεν σημαίνει ότι η βλάβη έχει ακόμη αρχίσει να μειώνεται, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μέγιστο ή κοντά στο μέγιστο σημείο της, αλλά μάλλον ότι δεν θα συνεχίσει για πολύ ακόμη να μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τους παρουσιαστές της αναφοράς, "τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ πετυχαίνει τους στόχους τους. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, θα δούμε μια ανάκαμψη της ζώνης του όζοντος".

Η στρατοσφαιρική ζώνη του όζοντος είναι ουσιώδης για τη ζωή, καθώς προστατεύει τη γη από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία τύπου Β , και αντανακλά την φονική υπεριώδη τύπου C (UV-C).

Όσο περισσότερη ακτινοβολία UV-C βομβαρδίζει τη γη, τόσο αυξάνονται οι καρκίνοι του δέρματος, οι καταρράκτες στα μάτια, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζονται οι σοδειές, βλάπτονται τα ωκεάνεια οικοσυστήματα, βλάπτονται τα ζώα, και φθείρονται γρηγορότερα τα πλαστικά.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αναλάβει την υποχρέωση να μειώσουν την παραγωγή και κατανάλωση CFCs κατά 50% μέχρι το 2005 και κατά 85% μέχρι το 2007. Οι πιο πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αν και κάποιες ακόμη καθυστερούν.

Δύσκολες περιπτώσεις είναι η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες τώρα ξεκινούν κάποιες προσπάθειες για την τήρηση των προδιαγραφών , πράγμα αρκετά δύσκολο, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά λίγες μόνο μεγάλες εταιρείες, αλλά και χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως τους κατασκευαστές και επισκευαστές ψυγείων, τους προμηθευτές κλιματιστικών μηχανημάτων κ.λ.π., καθώς και τους χρήστες όλων αυτών των προϊόντων.

πηγή: ENS