Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Τι σημαίνει βιολογική - δυναμική γεωργία;

E-mail Εκτύπωση

Η φροντίδα της γης αποτελεί για χιλιετηρίδες μέρος του πολιτισμού. Σήμερα η διατήρηση των καλλιεργούμενων χώρων και συγχρόνως η παραγωγή υψηλής αξίας τροφίμων είναι εφικτή μόνο με μία αποφασιστική ανανέωση των γεωργικών γνώσεων. biodynamic

Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν την βιολογική-δυναμική (βιοδυναμική) γεωργία θέλουν να συντελέσουν σ’ αυτό το σκοπό επιδιώκοντας την κοινή εξέλιξη του ανθρώπου και της Γης. Αυτοί επεξεργάζονται τις απαραίτητες γι αυτό γνώσεις και τις εφαρμόζουν στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια αειφόρος γεωργία οικολογικά όπως επίσης κοινωνικά και οικονομικά υπεύθυνη.

Οκτώ διαλέξεις του Ρούντολφ Στάινερ το 1924 (Πνευματικές-επιστημονικές βάσεις για την ευφορία στην γεωργία) δίνουν το ερέθισμα για την διεύρυνση της υλιστικής φυσικής-επιστημονικής άποψης προχωρώντας και σε άλλα αφανή πεδία της ύπαρξης. Διάφοροι γεωργοί στηριζόμενοι στην ανθρωποσοφία έθεσαν τότε ερωτήματα, γιατί μεταξύ άλλων είχαν διαπιστώσει τον αυξανόμενο εκφυλισμό των καλλιεργούμενων φυτών.

Αρκετά πριν να γίνει κοινά γνωστή η έννοια της «οικολογίας», ο Ρούντολφ Στάινερ έσπειρε την ιδέα να εννοηθεί και να διαμορφώνεται το αγρόκτημα ως ζωντανός οργανισμός και μάλιστα προσαρμοσμένος στις τοπικές συνθήκες. Έδαφος, ζωή του εδάφους, φυτά και ζώα από τη φύση βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.

Μια πολλαπλή αμειψισπορά, αρμονική οργανική λίπανση, κατάλληλη κτηνοτροφία σύμφωνα με τις φυσικές ανάγκες του κάθε είδους ζώου και ζωοτροφές από το ίδιο το κτήμα και ακόμη μια κατάλληλη διαμόρφωση με φυτικούς φράκτες από θάμνους, δένδρα κλπ. φυτά προσφέρουν τη βάση για να δουλέψουν ευνοϊκά οι φυσικοί κύκλοι και να δώσουν αύξηση στην βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και των φυτών μέσω του ανθρώπου.

Η υγεία στη γεωργία πρέπει να εδραιωθεί με μεθοδευμένη ανάπτυξη των διαδικασιών της ζωής. Ευδιάλυτα χημικά λιπάσματα και χημικά-συνθετικά παρασιτοκτόνα δεν έχουν θέση στο κτήμα, γιατί καταπιέζουν τις δυνάμεις ζωής και μακροχρόνια τις εξασθενούν. Η χρήση των μέσων λίπανσης και φροντίδας στο κτήμα πρέπει να έχει τρεις στόχους:

1) Διατήρηση και αύξηση της φυσικής γονιμότητας του εδάφους.

2) Διατήρηση και αύξηση της αντίστασης των φυτών ενάντια σε προσβολές και ασθένειες.

3) Παραγωγή υψηλής αξίας τροφίμων, δηλαδή τρόφιμα που μεταδίδουν ζωτικότητα στον άνθρωπο και τα ζώα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο κτήμα πρέπει να προέρχονται από κάτι ζωντανό που αναπτύσσουν σε σειρά γενεών ζώα και φυτά σε σύνδεση με την περιοχή. Το να ευνοούνται μεθοδευμένα οι οικολογικές συσχετίσεις και οι βιότοποι είναι επίσης κάτι θεμελιώδες.

Ένας οργανισμός είναι μια ανώτερη ζωντανή ενότητα, την οποία τελικά μπορούμε να συλλάβουμε μόνο δυναμικά. Συνεπώς οι βιοδυναμικοί γεωργοί καταλαβαίνουν το αγρόκτημα σαν ένα είδος ατομικότητας, προσωπικότητας. Ζωή σημαίνει ακατάπαυστη μεταμόρφωση. Και σ’ αυτήν κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία, γιατί υπηρετεί το όλον. Η ζωή έχει μια πνευματική προέλευση. Τα υλικά από μόνα τους δεν καθορίζουν τη ζωή. Δυνάμεις και αλληλεπιδράσεις, περιβάλλον και Σύμπαν λαμβάνονται υπ’ όψη στις εργασίες ανάλογα και με τους ρυθμούς τους.

Ζωή σημαίνει επίσης εξέλιξη: Ένα κτήμα Demeter φροντίζεται έτσι, ώστε βάσει κυρίως κλειστών κύκλων και προσωπικών επεμβάσεων να επεκτείνονται σταδιακά οι συσχετίσεις δυνάμεων. Με ειδικά παρασκευάσματα από ιαματικά φυτά μέσα σε ζωικά καλύμματα (με τα λεγόμενα βιοδυναμικά παρασκευάσματα) ενισχύονται και εναρμονίζονται γονιμότητα του εδάφους και διαδικασίες ζωής, υποβοηθούνται αυτορυθμιζόμενες δυνάμεις στην οικονομία της φύσης και έχουν τελικά ως αποτέλεσμα μία χαρακτηριστική ποιότητα.

Επιδιώκεται επίσης να συνδεθεί με τη γεωργία μια κοινωνική αποστολή και να βρεθούν έτσι νέες κοινωνικές μορφές δικαίου.

Η βιοδυναμική μέθοδος γεωργίας με το εμπορικό σήμα Demeter εφαρμόζεται σε πλέον από 60 χώρες στον κόσμο με περίπου 3000 γεωργικές επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων βάση του κανονισμού που καθιερώνεται από την διεθνή οργάνωση Demeter-International. Η βιοδυναμική έρευνα συνεισφέρει καρποφόρα στην οικολογική πορεία της γεωργίας και σε θέματα ποιότητας των τροφίμων.

Στην Γερμανία η βιοδυναμική εργασία έχει την εξής διάρθρωση: Για όλη την επικράτεια υπεύθυνος είναι για τον έλεγχο και δημόσιες σχέσεις ο Σύνδεσμος Demeter. Ο ερευνητικός δακτύλιος (κύκλος) προσφέρει τις ειδικές γνώσεις και τον κανονισμό. Υπάρχει επίσης το Demeter-Marktforum, το οποίο είναι υπεύθυνο για θέματα διάθεσης και επεξεργασίας των προϊόντων. Ακόμη οι ομάδες εργασίες από τις διάφορες περιοχές οργανώνουν συναντήσεις σε κάθε κρατίδιο για ανταλλαγή απόψεων και συνεργασίες. Επίσης υπάρχουν τοπικές οργανώσεις καταναλωτών και ιδιωτικών μικρών περιβολιών. Για τις βασικές γνώσεις της βιοδυναμικής γεωργίας δίδονται μαθήματα σε δύο βιοδυναμικές γεωργικές σχολές, όπως επίσης διάφορα σεμινάρια σε γεωργικές επιχειρήσεις Demeter. (Michael Olbrich-Majer)

Τώρα (2006) υπάρχει και πανεπιστημιακή έδρα για την βιοδυναμική γεωργία στην γεωργική σχολή του πανεπιστημίου του Kassel.

Έρχομαι σε κάθε ομάδα ενδιαφερομένων οπουδήποτε στην Ελλάδα για ενημέρωση σχετικά με την βιοδυναμική γεωργία κατόπιν συμφωνίας.

Γαβριήλ Πανάγος

www.panbio.gr

 

Διευθύνσεις

- Στην παρακάτω ιστοσελίδα θα βρείτε κάθε σχετική πληροφορία για προϊόντα, αγροκτήματα, συναντήσεις, εκπαίδευση κλπ. στα γερμανικά.

Demeter-Bund e.V.
Brandschneise 1
D – 64295 Darmstadt
Tel. 0049 6155 8469-0
Fax. 0049 6155 8469-11

eMail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.demeter.de

- Διεθνές κέντρο για την προμήθεια βιοδυναμικών παρασκευασμάτων (για όσους στην αρχή δεν μπορούν να τα παράγουν μόνοι τους).

Christian von Wistinghausen, Brunnenhof
D – 74653 Kunzelsau – Mausdorf
Tel. 0049 7940 2230
Fax. 0049 7940 4911

- ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ για την βιοδυναμική γεωργία

Κατάστημα ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ
Οδός Ροδόπης 8 α
15234 Χαλάνδρι