Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ποιοι εκπροσωπούν το λόμπι της βιοτεχνολογίας και πως προπαγανδίζουν τα «μεταλλαγμένα» στην Ελλάδα.

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Ποιοι εκπροσωπούν το λόμπι της βιοτεχνολογίας και πως προπαγανδίζουν τα «μεταλλαγμένα» στην Ελλάδα.
Οι εκπρόσωποι στην Ελλάδα
Όλες οι Σελίδες
Τις περισσότερες φορές όταν γίνεται αναφορά στη παρουσία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ελλάδα περισσότερο λόγος γίνεται για τσουβάλια με μεταλλαγμένους σπόρους, επιμολύνσεις σε χωράφια, προσπάθειες για πειραματικές καλλιέργειες και κοινοτικές οδηγίες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας φορέας που απροκάλυπτα έχει επωμιστεί τον ρόλο του υπεύθυνου εκπροσώπου των εταιρειών βιοτεχνολογίας και κατ' επέκταση των "μεταλλαγμένων", με ότι αυτά συνεπάγονται…

mcplanet1Ο φορέας αυτός δεν είναι παρά μια εταιρεία η Bionova Ε.Ε., η οποία ως EuropaBio Hellas-αντιπροσωπος του Ευρωπαικού λόμπι βιοτεχνολογίας EuropaBio- προπαγανδίζει και υποβοηθά με ποικίλα μέσα την εισαγωγή και εδραίωση της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα σε τεχνολογικό και εμπορικό επίπεδο.

Η ατζέντα της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, βιοτεχνολογικές καινοτομίες σε ιατρική και βιολογία, το πατεντάρισμα γονιδιακού υλικού και συνεργασίες του επιχειρηματικού με τον ακαδημαϊκό κόσμο. Επιδιώκει έτσι, με προφάσεις επιστημονικής και κοινωνικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την αποδοχή των παραπάνω θεμάτων από την Πολιτεία, τον ακαδημαϊκό χώρο και τους πολίτες ανοίγοντας τον δρόμο για την αμετάκλητη επιβολή των βιοτεχνολογικών εταιρειών.

Οι στρατηγικές που ακολουθούν οι υπέρμαχοι της βιοτεχνολογίας εξελίσσονται πια με οξυδέρκεια, γι' αυτό ανάλογη πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους. Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί ως μια παραίνεση για την ανασύνταξη των κινημάτων που διαβλέπουν καθαρά πως η Βιοτεχνολογία δεν είναι παρά μια εξελιγμένη έκφανση της κυριαρχίας και του κέρδους. Η σημασία που αυτές οι έννοιες εμπεριέχουν κάνουν τους λόγους αντίστασης ακόμη πιο ουσιαστικούς.

Το λόμπι της βιοτεχνολογίας σε Αμερική και Ευρώπη

Tο κυριότερο λόμπι γκρουπ της Βιοτεχνολογίας στην Αμερικάνικη ήπειρο είναι ο Οργανισμός Βιομηχανιών της Βιοτεχνολογίας BIO (Biotechnology Industries Organiζation, www.bio.org) ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερες από 1000 εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Κύριος σκοπός του είναι η προώθηση της βιοτεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα με την επιρροή ως λόμπι για τη διασφάλιση πολιτικών φιλικών προς βιοτεχνολογία, την προπαγάνδα σε ΜΜΕ και την δικτύωση και συνεργασία για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.

Κάθε χρόνο η BIO διοργανώνει το αντίστοιχο συνέδριο με σκοπό την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών και των δημοσίων σχέσεων των εταιρειών που συμμετέχουν. Τα συνέδρια αυτά είναι για τις ομάδες αντίστασης κατά της βιοτεχνολογίας το αντίστοιχο των διασκέψεων των G8 για τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης και συναντούν κάθε χρόνο πάμπολλες αντιδράσεις με αντι-συνέδρια και διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται κατά την διάρκειά τους.

Στην Ευρώπη, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας αντιπροσωπεύεται από τη EuropaBio (European Association of Bio-Industries, www.europabio.org). Δημιουργήθηκε το 1996 με έδρα τις Βρυξέλλες και αυτό-προσδιορίζεται ως "μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί 25 Εθνικές Αντιπροσωπείες (Ενώσεις Εταιρειών Βιοτεχνολογίας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελβετία και τη Νορβηγία). Οι Εθνικές Αντιπροσωπείες με τη σειρά τους εκπροσωπούν πάνω από 1500 Ευρωπαϊκές εταιρείες και βιομηχανίες όλων των μεγεθών που αναπτύσσουν ή εμπορεύονται εφαρμογές βιοτεχνολογίας.

Οι Ευρωπαίοι θιασώτες της βιοτεχνολογίας όταν εκφράζονται με δικά τους λόγια περιγράφουν ίσως καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουν να προωθήσουν το πρόγραμμα τους. Έτσι, ως δράση της EuropaBio περιγράφεται "η προώθηση ενεργειών (lobbying) στα ανώτερα κέντρα λήψης αποφάσεων (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο Υπουργών και Συναντήσεις Κορυφής), ώστε μεταξύ άλλων:

  • να δημιουργηθούν νομοθετικά πλαίσια που να ευνοούν τη βιοτεχνολογία και τις συναφείς επιστήμες στην Ευρώπη
  • να αφομοιωθεί η σημασία της Βιοτεχνολογίας από τους Ευρωπαίους πολίτες
  • να δημιουργηθεί πλαίσιο προβολής Βιοτεχνολογίας στα μαζικά μέσα ενημέρωσης
  • να εδραιωθεί ο ηγετικός ρόλος Βιοτεχνολογίας ως πηγής δημιουργίας ευρωπαϊκού εισοδήματος

Αποκαλυπτικό για τον τρόπο δράσης της EuropaBio είναι το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 1997 όταν διέρρευσε η αναφορά της Burson Marsteller, κορυφαίας εταιρείας συμβούλων δημοσίων σχέσεων, η οποία είχε αναλάβει να σχεδιάσει την στρατηγική που έπρεπε να χαραχθεί ώστε να δημιουργηθεί μια αρεστή εικόνα για τα γ.τ. τρόφιμα στην Ευρώπη. Η ίδια εταιρεία ήταν αυτή που είχε ξελασπώσει την πολυεθνική εταιρεία χημικών Union Carbide μετά από την έκρηξη εργοστασίου της στην Ινδία που είχε προκαλέσει χιλιάδες θύματα. Οι οδηγίες που δίνονταν ήταν ξεκάθαρες:

"…Πρέπει να αποφεύγονται ανοιχτά debate στα Μ.Μ.Ε. σχετικά με τους κινδύνους των γ.τ.ο. γιατί είναι μάχες που εύκολα θα χαθούν….Χρησιμοποιήστε πολιτικά πρόσωπα και έγκυρους δημοσιογράφους για να μεταφέρουν το μήνυμα και αποφεύγετε επίσης κατ' ιδίαν εμφανίσεις. Αυτό κάνει πιο έγκυρο το μήνυμα και δεν συνδέει την αξιοπιστία της πληροφορίας με τον χώρο των βιομηχανιών βιοτεχνολογίας και την επιδίωξη κέρδους…Μέσω των Μ.Μ.Ε. πρέπει να παρέχουν υλικό με θετικά, ανθρώπινα μηνύματα που να γεννούν ελπίδα, ικανοποίηση, φροντίδα…"

Η πανάκριβη καμπάνια δημοσίων σχέσεων της EuropaBio στα Μ.Μ.Ε. αποδείχθηκε τελικά αποτυχημένη και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στα Ευρωπαϊκά Μ.Μ.Ε. όπου η εταιρειακή επιρροή δεν υφίστανται τόσο έντονα ώστε να πνίγονται ολοσχερώς οι αντιγνωμίες στο θέμα των γ.τ.ο.

Όσο αφορά όμως την επιρροή στις αποφάσεις και απόψεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής η EuropaBio παίζει σημαντικό ρόλο και έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της πιέζοντας εκ των έσω για την επιβολή φιλικών νομοθεσιών και την εξασφάλιση ερευνητικών κονδυλίων.