Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η γιορτή της συγκομιδής στη Δανία

E-mail Εκτύπωση

118 βιολογικά αγροκτήματα σε όλη τη Δανία συμμετείχαν φέτος στην καθιερωμένη γιορτή Hoestemarked (γιορτή της συγκομιδής). Πρόκειται για μια μεσαιωνική παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εδώ και 13 χρόνια η Ένωση Οικολογικής Γεωργίας της Δανίας έχει καθιερώσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη ως τις μέρες που όσοι βιοκαλλιεργητές το επιθυμούν ανοίγουν τα αγροκτήματά τους στο κοινό, με σκοπό να κάνου ευρύτερα γνωστή τη βιολογική αγροτική παραγωγή.

Οι δραστηριότητες ποικίλλουν, ανάλογα με το αγρόκτημα, ξεναγήσεις, ομιλίες, παιχνίδια για παιδιά, βόλτες με το κάρο ή με το τρακτέρ, μαθήματα καλαθοπλεκτικής, επιδείξεις μαγειρικής από γνωστούς σεφ, μικροσκοπική μελέτη του εδάφους, άρμεγμα αγελάδας, ζυθοποιία, επίδειξη τσοπανόσκυλων, κούρεμα προβάτων, δοκιμασίες κρασιού κ.α. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν ή να παραγγείλουν τα βιολογικά τους τρόφιμα απευθείας από τους παραγωγούς, και πολλές φορές οι επισκέπτες μπορούν να μαζέψουν οι ίδιοι τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι.

Το φετεινό Hoestemarked είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς βοήθησε και ο καιρός και χιλιάδες Δανοί με τις οικογένειές τους επισκέφθηκαν τις ανοιχτές φάρμες. (φωτ.: παιδική χαρά από αχυρόμπαλες)

Κεντρικό θέμα ήταν το νερό και μάλιστα η εκστρατεία για καθαρό πόσιμο νερό από τη βρύση, δηλ. για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για όσους μπορούν να αγοράζουν εμφιαλωμένο (ας μην ξεχνάμε ότι η Δανία ως εντελώς πεδινή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να φέρνει καθαρό πόσιμο νερό από το κοντινότερο ...βουνό.).

Να πώς η επιλογή βιολογικών τροφίμων επηρεάζει το νερό που πίνουμε: 1 λίτρο οικολογικό γάλα διασώζει 200 λίτρα νερού στο υπέδαφος από τη ρύπανση με τοξικές ουσίες. Οι αντίστοιχες ποσότητες για ένα οικολογικό αυγό είναι 75 λίτρα νερό και για ένα οικολογικό μοσχαρίσιο φιλέτο 750 λίτρα νερό!

Αν συγκρίνουμε και τις τιμές των αγαθών αυτών στην αγορά, βλέπουμε πόσο μεγάλο είναι και το οικονομικό όφελος από την οικολογική γεωργία. Ενα λίτρο οικολογικού γάλακτος στη Δανία στοιχίζει περίπου 1 ευρώ, όσο ακριβώς και 200 λίτρα νερού από τη βρύση. Η ίδια ποσότητα νερού όμως, αν χρειαζόταν να την αγοράσουμε εμφιαλωμένη, θα στοίχιζε περίπου 280 ευρώ (1 λίτρο εμφιαλωμένου νερού στοιχίζει 1,4 ευρώ).


τα παιδιά μαθαίνουν να αρμέγουν


το τάισμα των ζώων κινεί την περιέργεια μικρών και μεγάλων


μαθήματα μαγειρικής

Κείμενα και φωτογραφίες από την αναγνώστριά μας Π. Σουσιοπούλου