Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής χημικών στο σπίτι είναι η μη-χρήση τους...

E-mail Εκτύπωση
Υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι καθαρισμού µε λιγότερο κόστος και κυρίως µε μικρότερο κίνδυνο. Για κάθε ένα από τους χώρους του σπιτιού υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης επαρκούς προστασίας. Σας προτείνουμε μερικούς τρόπους για την αποφυγή χρήσης χημικών στην κουζίνα.

Καθαριστικά κουζίνας

Μια καθαρή επιλογή είναι η διάλυση μιας κούπας ξύδι σε περίπου 9 λίτρα ζεστού νερού. Το προϊόν είναι ασφαλές και μπορεί να απομακρυνθεί µε νερό. Καθαρίζει τους νεροχύτες και τις άλλες επιφάνειες. Επίσης σαν υποκατάστατο για την απομάκρυνση του πουρί που δημιουργείται στις επιφάνειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν Bon Ami, που δεν περιέχει χλωριωμένες ή φωσφορικές ενώσεις. Για τον φούρνο μικροκυμάτων ενδείκνυται η χρήση 3-4 κουταλιών μαγειρικής σόδας διαλυμένης σε νερό.

Καθαριστικά φούρνου

Για την απομάκρυνση των κηλίδων στο φούρνο, διασκορπίστε αλάτι στην περιοχή όταν ο φούρνος είναι ακόμη ζεστός και καθαρίστε μόλις η επιφάνεια κρυώσει. Οι λεκέδες από λάδι μπορεί να απομακρυνθούν µε ένα πανί, το οποίο έχετε ποτίσει µε ξύδι. Οι επίμονοι λεκέδες φεύγουν αφού η περιοχή ραντιστεί µε νερό και κατόπιν τριφτεί µε ανοξείδωτο σφουγγαράκι και μαγειρική σόδα. Για τις εξωτερικές επιφάνειες ενδείκνυται η χρήση διαλύματος νερού και λεμονιού.

Καθαρισμός σκευών από χαλκό

Το ζεστό ξύδι κάνει πολύ καλή δουλειά. Βουτάμε το σκεύος σε ξύδι και ρίχνουμε λίγο αλάτι στην επιφάνεια. Καθαρίζουμε µε ένα απαλό πανί και ξεβγάζουμε µε νερό.

Καθαρισμός σκευών από ασήμι

Μαγειρική σόδα και νερό αποτελούν εξαιρετικό διάλυμα για τα ασημικά. Τα ασημένια κοσμήματα αποκτούν την λάμψη τους, χρησιμοποιώντας λίγη οδοντόκρεμα και βουρτσίζοντας ελαφρά. Μπορείτε να επιχειρήσετε το βράσιμο των ασημικών για 2-3 λεπτά σε ένα μείγμα από 1 κούπα νερό, 1 κουταλιά σόδας, 1 κουταλιά αλάτι και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου. Κατόπιν ξεπλένετε µε νερό και στεγνώνετε µε ένα απαλό πανί.

Απομάκρυνση σκουριάς

Ζεστό ξύδι και τρίψιμο απομακρύνουν πολύ καλά τη σκουριά από τα μεταλλικά σκεύη.