Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ανοιχτός διάλογος για τους Οικολόγους Πράσινους - απάντηση του Μιχάλη Τρεμόμουλου

E-mail Εκτύπωση

Η Οικολογική Επιθεώρηση ξεκίνησε μια προσπάθεια κριτικού διαλόγου για την μέχρι τώρα διαδρομή του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, με τη δημοσίευση μιας ανοιχτής επιστολής στους Οικολόγους Πράσινους. Δημοσιεύουμε σήμερα την απάντηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, μέλους της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.   

 

Αγαπητέ φίλε Λεωνίδα και υπόλοιποι φίλοι της Οικολογικής Επιθεώρησης

Χαιρόμαστε πραγματικά για τις εύστοχες παρατηρήσεις σας και ιδιαίτερα για τις πολύ χρήσιμες προτάσεις σας.

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε και το πρόσφατο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων και σύντομα θα σας στείλουμε και τον αναλυτικό προγραμματισμό μας.

Απ' ότι φαίνεται δεν θα προλάβουμε να σας δώσουμε μια συλλογική απάντηση για να τη δημοσιεύσετε ταυτόχρονα με την επιστολή σας -επιφυλασσόμαστε για το επόμενο τεύχος. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας εκφράσω μερικές προσωπικές απόψεις και σε κάποια μόνο από τα σημεία που θίγετε.

Σ' αυτά τα δυο χρόνια ύπαρξης του φορέα μας προσπαθήσαμε να λύσουμε κάποια ζητήματα που έχουν ταλαιπωρήσει το χώρο της πολιτικής οικολογίας και κυρίως να δημιουργήσουμε θεσμούς, που θα εγγυούνται τη συνύπαρξη των διαφορετικών απόψεων και τη μακροβιότητα του εγχειρήματος. Προφανώς και διαφωνίες υπήρξαν στο εσωτερικό μας και μάλιστα έντονες μερικές φορές. Με βάση όμως την προηγούμενη εμπειρία του χώρου, κρίναμε ότι αυτό που προέχει δεν είναι η δημοσιοποίησή τους αλλά η απόκτηση κοινής κουλτούρας συνύπαρξης και σύνθεσης. Όσοι/ες παρακολούθησαν τα τρία συνέδρια του φορέα και τα δύο δημοψηφίσματα (για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και τη διαμόρφωση της λίστας) αλλά και τις δύο απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν για το σχέδιο Ανάν-5, έχουν γνώση για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα αλλά και για την επιβεβαίωση της επιλογής του σεβασμού των θεσμών. Σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε και αυτή τη στιγμή, με τη διεξαγωγή ενός ακόμη δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών, τώρα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Είμαστε ο μοναδικός πολιτικός φορέας στην Ελλάδα που λειτουργεί με τον τρόπο αυτό και μάλιστα για ένα θέμα που κακώς δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και κατ' επέκταση για την ελληνική κοινωνία. Οι διαφορετικές απόψεις ήδη έχουν κατατεθεί στα μέλη και είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα μας www.ecogreens.gr. Σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν ηλεκτρονικά και οι φίλοι των Οικολόγων Πράσινων. Και βέβαια, πάντα υπάρχει η δυνατότητα για τους φίλους να γίνουν μέλη και να συνδιαμορφώσουν τις καταστάσεις και τους συσχετισμούς.

Το ζήτημα της προβολής των απόψεων του φορέα μας είναι κάτι που μας απασχολεί σοβαρά. Εκτιμούμε κάθε συμβολή στο να ξεπεράσουμε ένα φράγμα σιωπής από τα κεντρικά ΜΜΕ (στην περιφέρεια είναι αλλιώς), που δε σέβεται ούτε τη διαφορετική άποψη (αν δεν είναι διαπλεκόμενη ή προκλητική), ούτε την ιστορία και την προσφορά πολλών από μας, ούτε την εκπροσώπηση του τέταρτου μεγαλύτερου κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου (μεγαλύτερου και από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), ούτε και την ποιότητα των κειμένων μας (που επανειλημμένα αποδείξατε ότι εκτιμάτε). Με τις συνθήκες αυτές είναι ένας μικρός άθλος οι 41.000 ψήφοι που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αλλά που είναι κατώτεροι της πραγματικής εμβέλειας των ιδεών μας. Στα 30 χρόνια ενασχόλησής μου με την οικολογία, μου δόθηκε η ευκαιρία αρκετές φορές να παρακολουθήσω, να συμβάλλω ή απλά να χαρώ για μικρές νίκες που έχει επιτύχει το οικολογικό κίνημα. Ήταν όμως σχεδόν όλες αμυντικές, συμπεριλαμβανομένης και της φιλοπεριβαλλοντικής νομολογίας του ΣτΕ. Αυτό το οποίο δεν έχουμε επιτύχει είναι η οικοδόμηση παράλληλων δομών και θεσμών, που να περιγράφουν την πρότασή μας για τη διαφορετική κοινωνία που οραματιζόμαστε, να είναι πραγματικά χρήσιμοι και να γίνονται αποδεκτοί από ευρύτερα στρώματα. Σ' αυτό προσπαθούμε να συμβάλλουμε, όπως άλλωστε και η Οικολογική Επιθεώρηση.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Τρεμόπουλος,

μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων