Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Πέφτουν τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής

E-mail Εκτύπωση
Μιά νέα ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων ήρθε να ενισχύσει την ευρεία συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων, ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι οι υπεύθυνες για την παγκόσμια υπερθέρμανση. atmosphereΗ μελέτη βρήκε πως οι θερμοκρασίες στην κατώτερη ατμόσφαιρα αυξάνονται πολύ γρηγορότερα από ότι προηγουμένως νομιζόταν - ένα εύρημα που έρχεται σε άμεση αντίθεση με ένα από τα κύρια επιχειρήματα αυτών που αμφισβητούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η μελέτη επικεντρώνεται στις θερμοκρασιακές τάσεις στην τροπόσφαιρα, η οποία εκτείνεται από την επιφάνεια της γης μέχρι σε ένα ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων. Ενώ υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες αυξάνονται, προηγούμενες μελέτες είχαν αποτύχει να βρουν μια παρόμοια τάση και στην τροπόσφαιρα - ένα αδικαιολόγητο δεδομένο, που χρησιμοποίησαν κατά κόρο οι σκεπτικιστές για να αμφισβητήσουν την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Όλα τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι μια τέτοια τάση θέρμανσης θα έπρεπε να υφίσταται επίσης και στην τροπόσφαιρα, όχι μόνο στην επιφάνεια της γης, εάν η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου είναι αυτή που προκαλεί την κλιματική αλλαγή.

Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον ειδικό στην ατμόσφαιρα επιστήμονα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Qiang Fu (φωτογραφία), παρέχει αποδείξεις ότι η τροπόσφαιρα θερμαίνεται και μάλιστα γρηγορότερα από ότι η επιφάνεια της γης. Εξηγεί επίσης γιατί αυτή η τάση δεν είχε φανεί στα δεδομένα που έστελναν οι δορυφόροι.

Qiang Fu

Η προσέγγιση του Fu βασίζεται στο διαχωρισμό των δεδομένων που αφορούν την τροπόσφαιρα, από αυτά που αφορούν τα ατμοσφαιρικά στρώματα που βρίσκονται πάνω από αυτήν.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στην έκδοση της 6ης Μαΐου του επιστημονικού περιοδικού "Nature".

Συγκεκριμένα, ο Fu μελέτησε τα δεδομένα για τα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας, που έρχονταν από ηχοβολιστικές μονάδες μικροκυμάτων στους αμερικανικούς δορυφόρους στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1979 έως τον Δεκέμβριο του 2001.

Το κάθε κανάλι σε αυτές τις συσκευές μετρά και ένα διαφορετικό εύρος συχνοτήτων, που αντιστοιχεί σε ένα στρώμα της ατμόσφαιρας. Τα δεδομένα της τροπόσφαιρας μετρούνταν από το κανάλι 2 και πράγματι οι μετρήσεις δεν έδειχναν καμιά ένδειξη για αύξηση της θερμοκρασίας.

Αλλά οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μετρήσεις ήταν ανακριβείς.

Το 20% των μετρήσεων που έφταναν στο κανάλι 2, προέρχονταν στην πραγματικότητα από το αμέσως ανώτερο, μετά την τροπόσφαιρα, ατμοσφαιρικό στρώμα, που ονομάζεται στρατόσφαιρα.

Η στρατόσφαιρα (διάγραμμα πάνω) εκτείνεται μέχρι τα 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου εγκλωβίζουν τη θερμότητα κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη, εμποδίζοντάς τη να φτάσει ως τη στρατόσφαιρα. Αυτός ο παράγοντας, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της "τρύπας του όζοντος" που παρατηρείται ακριβώς σε αυτό το ύψος, έχει ως αποτέλεσμα η στρατόσφαιρα να ψύχεται περίπου πέντε φορές ταχύτερα, από όσο η τροπόσφαιρα θερμαίνεται!

Έτσι, καθώς στο κανάλι 2 ένα ποσοστό των μετρήσεων έρχονται από την στρατόσφαιρα, όπου συμβαίνουν 5πλάσια σε ένταση και προς την αντίθετη κατεύθυνση φαινόμενα από ότι στην τροπόσφαιρα, το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι τελικά μηδενικό.

ΤροπόσφαιραΟ Qiang Fu, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέγονται από μετεωρολογικά μπαλόνια και από το κανάλι των δορυφόρων που μετρά τη στρατόσφαιρα, προσδιόρισε με ακρίβεια το ποσοστό που πρέπει να αφαιρεθεί από τις μετρήσεις, ως επίδραση της ψυχόμενης στρατόσφαιρας. Το συμπέρασμά του ήταν ότι η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας έχει αυξηθεί, στο διάστημα μεταξύ 1979 και 2001, κατά 0,2o C ανά δεκαετία.

Το αποτέλεσμα ταιριάζει ακριβώς με τις μετρήσεις που έχουν γίνει στην επιφάνεια του πλανήτη, κάτι που τα κλιματικά μοντέλα είχαν προβλέψει ότι θα έπρεπε να συμβαίνει εάν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν αποτέλεσμα των αερίων του θερμοκηπίου.

Πάντως, οι "σκεπτικιστές" που μόνιμα αμφισβητούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν δηλώνουν ακόμη πεπεισμένοι. Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα που ήταν στην πρώτη γραμμή των δορυφορικών εκείνων μετρήσεων, ισχυρίζονται τώρα πως η ομάδα του Fu "παραδιόρθωσε" τα δεδομένα του δορυφόρου. Όπως όμως παραδέχονται και οι ίδιοι, τώρα "το κακό έγινε". Ένα περιοδικό με το κύρος του Nature δημοσίευσε άρθρο όπου αμφισβητούνται τα δεδομένα των δορυφόρων που έδιναν τόσο καιρό στον κόσμο, και αυτό πια δεν αλλάζει.

(πηγή: ENS - 7/5/2004)

 

σχετικά άρθρα