Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 μιλούσαμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Λίμνη Κορώνεια μας χαρακτήριζαν γραφικούς και κινδυνολόγους. Οι ιθύνοντες, πολιτικοί και τεχνοκράτες του δημόσιου τομέα, συνέχιζαν να εγκρίνουν μετεγκατάσταση ρυπογόνων και υδροβόρων βιομηχανιών και άδειες για νέες γεωτρήσεις ολοένα βαθύτερες.
Ταυτόχρονα παραγγέλναμε μελέτες επί μελετών με αποκορύφωμα την τελευταία μελέτη ξένων επιστημόνων. Θαρρείς και έλειπαν από τον τόπο μας και από το δεύτερο σε μέγεθος Πανεπιστήμιο της χώρας οι ειδικοί επιστήμονες που θα ανέλυαν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και θα πρότειναν εφικτές και αποτελεσματικές λύσεις. Οι μελέτες στη χώρα μας είναι το άλλοθι της δράσης. Κάθε φορά που δεν θέλουμε να πάρουμε αποφάσεις που θα δυσαρεστήσουν πρόσκαιρα ορισμένους πολίτες παραγγέλνουμε μια νέα μελέτη. Άλλοτε για να επικαιροποιήσουμε αυτήν που δεν υλοποιήσαμε τόσα χρόνια και άλλοτε για συμπληρωματική μελέτη. Είναι σαν και αυτό που λέει ο λαός "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, οχτώ μέρες κοσκινίζει".
Μέσα σε 15 χρόνια καταφέραμε να εξαφανίσουμε μια λίμνη δώρο της φύσης με ηλικία εκατομμυρίων ετών. Και το πιο εκπληκτικό είναι που κανείς δε νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί. Να ζητήσει συγνώμη και να υποσχεθεί ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα που θα αποκαταστήσουν το πρόβλημα και θα εγγυώνται τη βιωσιμότητά τους. Αντ' αυτών εμείς διαπράττουμε νέα λάθη. Αντί να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες στη χρησιμοποίηση μεθόδων άρδευσης που εξοικονομούν νερό τους υποσχόμαστε νέες άφθονες ποσότητες νερού από τον Αλιάκμονα.
Σε έγχρωμες καταχωρήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης στον τοπικό τύπο πληροφορούμαστε έκπληκτοι ότι το πρόβλημα της λίμνης θα λυθεί με μεταφορά νερού από τον Αλιάκμονα ! Βέβαια η υπογράφουσα που κατάγεται από ένα χωριό στις πηγές του Αλιάκμονα γνωρίζει πολύ καλά ότι στους γεωργούς της περιοχής απαγορεύεται η λήψη νερού από τον ποταμό για το πότισμα των χωραφιών τους ! Δηλαδή οι γεωργοί που μένουν σε μια ορεινή και ακριτική περιοχή που περνά από μια βαθιά οικονομική κρίση και χρειάζεται να στραφούν σε ποτιστικές καλλιέργειες για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους, δεν τους το επιτρέπουμε να το κάνουν και αντ' αυτού επιτρέπουμε και μάλιστα χρηματοδοτούμε, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, τη μεταφορά του νερού σε μια άλλη υδρολογική λεκάνη για να επιβραβεύσουμε την άφρονα διαχείριση του νερού. Δεν έχω δει πιο παράλογη συμπεριφορά στα χρόνια της ζωής μου. Δε γνωρίζω αν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς διαμαρτυρήθηκε για αυτό το έργο. Αν δεν το έκανε, είναι καιρός να το κάνει και μάλιστα να μεταφέρει τις καταγγελίες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βέβαιη την καταδίκη του έργου και την στέρηση της χρηματοδότησής του από κοινοτικούς πόρους.
Αυτός ο τόπος "ο μικρός και ο μέγας" έχει προικιστεί με φυσικούς πόρους που όπως φαίνεται η σημερινή γενιά δεν εκτιμά και δεν ενδιαφέρεται για την προστασία και την ανάδειξή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκπληκτικοί ελληνικοί υγρότοποι. Παρά τη διάθεση αξιόλογων πόρων τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και ανάξια των ταλέντων, πολιτών και επιστημόνων, που συγκροτούν την ελληνική πολιτεία. Φαίνεται πως το σοκ της εξαφάνισης της Λίμνης Κορώνειας δεν ήταν αρκετό για να αφυπνίσει συνειδήσεις. Ή μάλλον καθεύδουμε ύπνο βαθύ που τίποτε δεν τον διαταράσσει. Και μη χειρότερα ή και σε άλλα με υγείαν.
Οι άφθονες βροχές του φετινού καλοκαιριού δεν έλυσαν το πρόβλημα της λίμνης. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την υγρασία της ατμόσφαιρας, αλλά με την ξηρασία της πολιτικής.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|