Το μέλλον των επόμενων γενεών θα κριθεί από τις αποφάσεις αυτής της γενιάς, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (23/5).
H 450σέλιδη αναφορά έχει στόχο να κινητοποιήσει τους διεθνείς ηγέτες, προκειμένου να λάβουν σοβαρά υπ' όψων τους την επικείμενη Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. (H τελική προπαρασκευαστική συνάντηση πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο Mπαλί της Ινδονησίας).Τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση είναι συνταρακτικά:
Υπογραμμίζει ότι ο πληθυσμός των "αναπτυσσομένων" χωρών είναι περισσότερο παρά ποτέ ευάλωτος στις φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι κυκλώνες και παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας. Μέσα σε μία δεκαετία ο αριθμός των ανθρώπων, που επλήγησαν από θεομηνίες, ανήλθε από 147 εκατομμύρια ετησίως σε 211 εκατομμύρια.
Σχεδόν τα μισά ποτάμια του πλανήτη είναι μολυσμένα ενώ η έλλειψη υδάτινων πόρων πλήττει το 40% του πληθυσμού της γης.
Από το 1990 οι δασικές εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 2,4%, ενώ το 25% των θηλαστικών και το 12% των πουλιών θεωρούνται είδη προς εξαφάνιση. Tο ένα τρίτο των ψαριών εξολοθρεύεται.
Τουλάχιστον το 15% της επιφάνειας της γης είναι ήδη κατεστραμμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα
Σύμφωνα με την έκθεση, το 70% της φύσης ενδέχεται να έχει καταστραφεί τα επόμενα τριάντα χρόνια, εκατοντάδες είδη θα εξαφανισθούν και η ανθρώπινη κοινωνία κινδυνεύει με κατάρρευση. Περίπου ο μισός πλανήτης θα υποφέρει από τη λειψυδρία (και μάλιστα το 95% των λαών της Μέσης Ανατολής).
Tα ποσοστά συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενδέχεται να διπλασιασθούν μέχρι το 2050.
Από το 1972 μέχρι σήμερα έχουμε να θρέψουμε 2,2 δισεκατομμύρια περισσότερα στόματα και σε τριάντα χρόνια θα έχουμε άλλα δύο δισεκατομμύρια.
Το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το 90% της κατανάλωσης. Από την άλλη τα δύο τρίτα του πληθυσμού, περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.
Παραθέτει τέσσερα πιθανά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη:
1) Συνέχιση του υφιστάμενου σχήματος, το οποίο επικεντρώνεται στο ελεύθερο εμπόριο και το βραχυπρόθεσμο κέρδος σε βάρος του περιβάλλοντος.
2) Το δεύτερο, εξίσου επικίνδυνο σενάριο, προβλέπει το συνδυασμό της ανασφάλειας, της τρομοκρατίας και της μαζικής μετανάστευσης στις πλούσιες περιοχές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κόσμου διχασμένου ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, με περιορισμένες ελευθερίες και τη δημοκρατία μονοπωλιακό προνόμιο των πλούσιων χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
3) Το τρίτο σενάριο παρέχει μια εναλλακτική λύση, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις επιχειρούν να προστατέψουν το περιβάλλον μέσω της υπογραφής διεθνών συνθηκών με αντικρουόμενες πιθανότητες επιτυχίας.
4) Στο τέταρτο, το οποίο είναι και η λύση που προτείνεται από την έκθεση, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αντί του βραχυπρόθεσμου κέρδους και της απληστίας. O διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του OHE, Κλάους Tόπφερ, ζήτησε ατσάλινη πολιτική βούληση για την αλλαγή της υφιστάμενης πολιτικής. "Θα ήταν καταστροφικό να αγνοήσουμε την εικόνα που προδιαγράφεται", προειδοποίησε.
< Προηγούμενο |
---|